Η εν λόγω πρακτική της σύναψης διαπολιτισμικών δεσμών και της δημιουργίας Εθνικής Ταυτότητας μέσω της γαστρονομίας εφαρμόζεται πλέον στρατηγικά και με επιτυχία στην Ελλάδα ως χώρα. Η εξοικείωση του διεθνούς κοινού με τα προϊόντα και τη γαστρονομία μιας χώρας μέσω καλών εστιατορίων της συγκεκριμένης κουζίνας στο εξωτερικό, φεστιβάλ και βέβαια εξαγωγών τοπικών προϊόντων θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν τρία χρόνια στήνοντας ένα ελληνικό καφενείο, ενώ πέρυσι σειρά είχαν οι δημιουργικοί μεζέδες με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων σεφ. «Είμαστε ότι τρώμε και ότι τρώμε είμαστε. Σας καλούμε να δείτε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας πέρα από τα στερεότυπα, το δυναμικό πρόσωπο μιας χώρας με νέους εργαζόμενους ανθρώπους, μιας χώρας που ανακάμπτει και θα προοδεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο Κούλογλου στην εναρκτήρια ομιλία του καλοσωρίζοντας στο Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό ένα πολυεθνικό πλήθος καλεσμένων που περιλάμβαναν από Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους μέχρι εισαγωγείς τροφίμων στο Βέλγιο και απλούς γκουρμέ που είχαν καταφέρει να περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να βρεθούν στην καρδιά του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Το παρόν έδωσε και η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές παρουσιάσεις ανάδειξης των ΠΟΠ προϊόντων της (φυστίκια Αιγίνης και Μεγάρων, φέτα και λάδι Τροιζηνίας) αλλά και των οίνων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης είχε στήσει η Περιφέρεια Αττικής με τον ταλαντούχο σεφ Μίλτο Αρμένη να έχει ετοιμάσει μια πικάντικη κοπανιστή με φέτα, γιαούρτι και καυτερές πιπεριές σε παξιμάδι, ένα δροσιστικό γκασπάτσο χωριάτικης που κλείνει μέσα του το ελληνικό καλοκαίρι αλλά και μια ανάλαφρη μους γιαούρτι με φιστίκι Αιγίνης.
Δοκιμάζοντας την ρετσίνα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου αλλά και τα φιστίκια Μεγάρων που προσφέρονταν στον πάγκο της Περιφέρειας από την Εκπρόσωπο του Γραφείου Βρυξελλών Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Πουλαντζά, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον Ταξιάρχη Φαρμάκη, Περιφερειακό σύμβουλο της Αττικής, ότι αντίστοιχες ενέργειες έχουν σημασία γιατί «το προϊόν έχει απήχηση όταν το απολαμβάνεις στην τελική του μορφή.» «Ο ρόλος του πρωτογενή τομέα της χώρας στη σημερινή συγκυρία είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.» συμπλήρωσε.
Για τη σημασία της διασύνδεσης της αγροδιατροφής και του τουρισμού και την ανάγκη της κάλυψης του χαμένου εδάφους παλιότερων δεκαετιών που η αγροτική παραγωγή δεν έχαιρε της προσοχής που της αρμόζει μίλησαν οι εκπρόσωποι των περιφερειών πριν δώσουν το λόγο στα ΠΟΠ προϊόντα και τις δημιουργίες των 15 σεφ απ’ όλη την Ελλάδα. Ο πάντα επικοινωνιακότατος Πάτερ Επιφάνειος μας κέρασε μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι, τις οποίες είχε τηγανήσει ο ίδιος, δίνοντάς μας συμβουλές για το πανάρισμα, ενώ στον πάγκο της Κεντρικής Μακεδονίας δοκιμάσαμε ακόμη ωραιότατο χοιρινό με ροδάκινο και ανθόμελο, αλλά και ντολμαδάκια με γιαούρτι και μυρωδικά (σεφ: Αθηνά Γκαμπούρα, Δημήτριος Γκατζάρας, Μιχάλης Πάνος, Γεώργιος Σακολέβας).
Ποντιακό χαβίτσι με παστουρμά και κοτόπουλο με πλιγούρι από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (Στυλιανός Ιωαννίδης, Ηλίας Λαζαρίδης, Νίκος Καμιότης), ντακάκια και φάβα με απάκι από την Κρήτη (Ιωάννης Κατσιφαράκης, Αναστάσιος Παπαδάκης), πουγκάκια με σύκο και φορμαέλα από τη Στερεά Ελλάδα (Κωνσταντίνος Τζιτζικάκης), φιογκάκια με τυριά και πίτες από την Ήπειρο (Χριστόδουλος Καρβούνης, Έφη Στάμου), μους τυριού με μουστοκούλουρο και μέλι αλλά και με αυγοτάραχο από τη Δυτική Ελλάδα (Θωμάς Λαζανάς), λευκός τόνος, θρίμπι Καλύμνου, λειψιώτικα τυριά και μελεκούνια Ρόδου από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων που στήριξαν με την παρουσια τους μικρους παραγωγους των νησιών ήταν μερικές από τις νόστιμες μπουκιές που έκλεψαν την παράσταση στους πάγκους του Ελληνικού Γαστρονομικού Χωριού.
Το γευστικό δυναμικό της Ελλάδας αλλά και το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού υπάρχει, όπως υπάρχουν και οι δραστήριοι άνθρωποι με όραμα που φέρνουν αυτά τα δύο κοντά από πολλές διαφορετικές όπως αποδεικνύεται θέσεις. Μένει να διευρυνθούν οι συνέργειες, να ανταλλαχθεί η τεχνογνωσία και να ενσωματωθούν οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες σε ένα όσο το δυνατόν πιο συνειδητοποιημένο αλλά και ευέλικτο θεσμικό πλάνο με στρατηγικούς στόχους.
Στην εκδήλωση σερβιρίστηκαν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου με το ετερόκλητο κοινό να αδειάζει εν ριπή οφθαλμού τις πιατέλες. Συνολικά παραπάνω από 500 επισκέπτες δοκίμασε τα γευστικά πιάτα-γκουρμέ συνοδεύοντάς τα με Ελληνικά Κρασιά, Τσίπουρο και Μπύρες!
Δοκιμάζοντας την ρετσίνα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου αλλά και τα φιστίκια Μεγάρων που προσφέρονταν στον πάγκο της Περιφέρειας από την Εκπρόσωπο του Γραφείου Βρυξελλών Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Πουλαντζά, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον Ταξιάρχη Φαρμάκη, Περιφερειακό σύμβουλο της Αττικής, ότι αντίστοιχες ενέργειες έχουν σημασία γιατί «το προϊόν έχει απήχηση όταν το απολαμβάνεις στην τελική του μορφή.» «Ο ρόλος του πρωτογενή τομέα της χώρας στη σημερινή συγκυρία είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.» συμπλήρωσε.
Για τη σημασία της διασύνδεσης της αγροδιατροφής και του τουρισμού και την ανάγκη της κάλυψης του χαμένου εδάφους παλιότερων δεκαετιών που η αγροτική παραγωγή δεν έχαιρε της προσοχής που της αρμόζει μίλησαν οι εκπρόσωποι των περιφερειών πριν δώσουν το λόγο στα ΠΟΠ προϊόντα και τις δημιουργίες των 15 σεφ απ’ όλη την Ελλάδα. Ο πάντα επικοινωνιακότατος Πάτερ Επιφάνειος μας κέρασε μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι, τις οποίες είχε τηγανήσει ο ίδιος, δίνοντάς μας συμβουλές για το πανάρισμα, ενώ στον πάγκο της Κεντρικής Μακεδονίας δοκιμάσαμε ακόμη ωραιότατο χοιρινό με ροδάκινο και ανθόμελο, αλλά και ντολμαδάκια με γιαούρτι και μυρωδικά (σεφ: Αθηνά Γκαμπούρα, Δημήτριος Γκατζάρας, Μιχάλης Πάνος, Γεώργιος Σακολέβας).
Ποντιακό χαβίτσι με παστουρμά και κοτόπουλο με πλιγούρι από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (Στυλιανός Ιωαννίδης, Ηλίας Λαζαρίδης, Νίκος Καμιότης), ντακάκια και φάβα με απάκι από την Κρήτη (Ιωάννης Κατσιφαράκης, Αναστάσιος Παπαδάκης), πουγκάκια με σύκο και φορμαέλα από τη Στερεά Ελλάδα (Κωνσταντίνος Τζιτζικάκης), φιογκάκια με τυριά και πίτες από την Ήπειρο (Χριστόδουλος Καρβούνης, Έφη Στάμου), μους τυριού με μουστοκούλουρο και μέλι αλλά και με αυγοτάραχο από τη Δυτική Ελλάδα (Θωμάς Λαζανάς), λευκός τόνος, θρίμπι Καλύμνου, λειψιώτικα τυριά και μελεκούνια Ρόδου από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων που στήριξαν με την παρουσια τους μικρους παραγωγους των νησιών ήταν μερικές από τις νόστιμες μπουκιές που έκλεψαν την παράσταση στους πάγκους του Ελληνικού Γαστρονομικού Χωριού.
Το γευστικό δυναμικό της Ελλάδας αλλά και το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού υπάρχει, όπως υπάρχουν και οι δραστήριοι άνθρωποι με όραμα που φέρνουν αυτά τα δύο κοντά από πολλές διαφορετικές όπως αποδεικνύεται θέσεις. Μένει να διευρυνθούν οι συνέργειες, να ανταλλαχθεί η τεχνογνωσία και να ενσωματωθούν οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες σε ένα όσο το δυνατόν πιο συνειδητοποιημένο αλλά και ευέλικτο θεσμικό πλάνο με στρατηγικούς στόχους.
Στην εκδήλωση σερβιρίστηκαν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου με το ετερόκλητο κοινό να αδειάζει εν ριπή οφθαλμού τις πιατέλες. Συνολικά παραπάνω από 500 επισκέπτες δοκίμασε τα γευστικά πιάτα-γκουρμέ συνοδεύοντάς τα με Ελληνικά Κρασιά, Τσίπουρο και Μπύρες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου